ISO 6820 :1985
ISO 6820 :1985
آرد گندم و آرد چاودار - راهنمایی عمومی در مورد تهیه پیش نویس آزمایش های نان
این استاندارد در سال ۲۰۱۷ مورد بازبینی و تأیید قرار گرفته است. بنابراین این نسخه فعلی باقی می ماند.
این راهنما بر اساس استانداردهایی می باشد که به صورت گسترده برای روش های تجزیه و تحلیل استفاده می شود و بنابراین تضمین می کند که کاربر هیچ مشخصه عنصری در هنگام طراحی یا پیش نویس آزمایش نان، را نادیده نگرفته است.
این استاندارد اطلاعاتی در مورد محتوای بندها، مانند محدوده و زمینه کاربرد، قوانین اصولی، مواد تشکیل دهنده، دستگاه، نمونه برداری، دستورالعمل تهیه ، چگونگی ارائه نتایج و گزارش آزمایش را ارائه می دهد.
استاندارد ملی ایران به شماره ۲۶۲۸ در مورد ویژگی ها و روش های آزمون نان های سنتی می باشد. طبق این استاندارد موارد زیر بایستی رعایت شود و مورد بررسی قرار گیرد.
استاندراد ملی ایران شماره ۲۶۲۸:
دامنه ی کاربرد این استاندارد برای نان های سنتی شامل سنگک – بربری – تافتون و لواش که به روش دستی و دستگاهی در نانوایی ها – واحدهای تولیدی نیمه صنعتی و صنعتی تولید می شوند کاربرد دارد.
ناپذيرفتنی ها ناپییرفتنی ها، شامل ویژگی هایی است، که در صورت وجود هریک از آنها، فرآورده غیرقابل قبول است و ادامه آزمون الزامی نمی باشد.
جوش شیرین: مصرف جوش شیرین ( بیکربنات سدیم ):مصرف جوش شیرین در آرد دستی – رومال و خمیر نان های سنتی مجاز نمی باشد.
بلانکیت یا جوهر قند ( دی تیونیت سدیم یا سدیم هیدروسولفیت ) : مصرف بلانکیت در هر یک از مراحل تولید نان های سنتی مجاز نمی باشد.
مواد خارجی : نان باید فاقد هرگونه مواد خارجی مانند: سنگ، شن، بقایای حشرات و مو باشد .
کپک زدگی : نان باید فاقد ازهرگونه آثار کپک زدگی که با چشم غیرمسلح قابل دیدن است، باشد .
تعاریف:
ویژگی های حسی نان شکل نان باید یکنواخت و عاری از برآمدگی و فرورفتگی های غیر عادی باشد.
شکل سطح رویی نان باید دارای پوسته ظریف و یکنواخت بوده و حالت چرمی نداشته باشد.
ویژگی های سطح رویی نان باید دارای رنگ طبیعی مخصوص به خود باشد .
رنگ بافت نان به راحتی در اثر کشیده شدن پاره شده و راحت لقمه شود.
بافت نان باید به راحتی جویده شده و در هنگام جویدن به انرژی و فشارزیادی نیاز نداشته باشد.
قابلیت جویدن نان باید دارای بوی معطر مخصوص به خود باشد.
عطر و بو نان باید عاری از طعم و مزه غیر عادی باشد.
طعم سطح زیرین نان باید یکنواخت و عاری از علايم سوختگی – خمیری و پارگی باشد.
ویژگی های سطح زیرین غنی کننده ها : نوع و میزان غنی کننده ها و میزان غنی سازی برای تامین سلامت افراد جامعه به وسیله مراجع زیرصلاح و قانونی کشور تعیین و اعلام گردد.
منبع : سایت ایزو و سازمان ملی استاندارد ایران گرد آوری و ترجمه : الهه تقی زاده بهجتی
استاندارد شماره ۲۶۲۸