ISO 661:2003
ISO 661:2003
روغن ها و چربی های گیاهی و حیوانی – تهیه نمونه آزمایشی
روش های آماده سازی نمونه آزمایشی از چربی ها و روغن های گیاهی و حیوانی را به منظور تجزیه و تحلیل مشخص می کند.
این استاندارد در سال 2014 مورد بازبینی و تایید قرار گرفته است. بنابراین این نسخه فعلی باقی می ماند.
این روش برای امولسیون های چربی مانند کره، مارگارین یا سس مایونز قابل اجرا نیست.
موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران ، استانداردهایی را در مورد روش های آزمون روغن و چربی ها تدوین کرده است از جمله : استاندارد شماره 7513 که مربوط به روغن ها و چربی های گیاهی و حیوانی ( مارگارین ) کره نباتی – روش های آزمون می باشد.
هدف از تدوين اين استاندارد ، تعيين روش هايي براي آماده سازي مارگارين و انجام آزمونهاي آن مي باشد.
کاربرد اين استاندارد در آماده سازي نمونه مارگارين و معرفي روش هاي آزمون فيزيکي و شيميايي مربوطه مي باشد.
مارگارين چیست:
عبارت است از امولسيوني از فاز آبي در روغن که فاز روغني آن از مخلوط روغنهاي مجاز خـــــوراکي و فاز آبي از آب ، شير يا فراورده هاي آن و يا مخلوط آنها تشکيل مي شود .
همچنين مقادير کمي از مواد مجاز خوراکي مانند نمکها ، مواد طعم دهنده ، امولسيون کننده ها ، آنتي اکسيدان ها و ويتامين ها نيز به آن اضافه مي گردد.
به مارگارين کره نباتي نيز اطلاق مي شود.
نمونه شامل دو فاز روغني و آبي مي باشد ، براي انجام برخي آزمونها و تشخيص ويژگيهاي فاز روغني ، يک مرحله آماده سازي و جداسازي فاز روغني انجام مي گيرد.
آزمون هايي که مستقيما" روي نمونه مارگارين انجام مي گيرند :
رطوبت
درصد چربي
آزمونهايي که بر روي فاز روغني مارگارين انجام مي گيرند.
بعد از آماده سازي نمونه مطابق با بند (1-6)، آزمون هاي فيزيکي و شيميايي مربوطه به صورت زير انجام گيرد.
اسيديته
نقطه ذوب
عدد پراکسيد
مواد غيرقابل صابوني
عدد يدي
ترکيب اسيدهاي چرب
تعيين ميزان چربي شير
ويتامين D
منبع: سایت ایزو و سایت سازمان ملی استاندارد ایران
گردآوری و ترجمه: الهه تقی زاده بهجتی